MOYA @ Parool 2009

MOYA @ Het Parool 2009

Het Parool, 9 juni 2009

De armband die stemmen kan

Eline van der Laag, edelsmid in Amsterdam, ontwerpt graag sieraden met een technisch vernuft. Zo creëerde ze voor haar eigen merk MOYA de ‘stemvorkarmband’. Stevie Wonder, Sting, Jill Scott en Bobby McFerrin hebben er al één!

MILA VAN DE WALL

De drie IJAZZ Awards die afgelopen weekend op IJjazz werden uitgereikt zijn ook door haar ontworpen. Tijdens het interview (dat plaats vindt voor de uitreiking), laat Eline van der Laag de beeldjes zien: drie vuistgrote muzieksleutels in massief zilver. Het materiaal wordt gesponsord, haar tijd steekt ze gratis erin, voor de naamsbekendheid en uit liefde voor de muziek.
Want dat het jazz awards zijn, is geen toeval: Van der Laag heeft iets met jazz. Vanaf jongs af aan is de sieradenontwerpster al met muziek bezig. Eerst op dwarsfluit en later met chromatische mondharmonica, net als haar idolen Stevie Wonder en Toots Thielemans. Tijdens haar studie aan de Amsterdamse Vakschool voor Edelsmeden komt ze vaak in het Bimhuis, speelt ze zelf in een bandje en doet ze boekingen voor bevriende artiesten. Zo rolde ze de jazzwereld in.

Van der Laag: “Helaas werd het op een gegeven moment te druk, en moest ik een keuze maken. Ik was in 2002 mijn eigen edelsmidbedrijf begonnen en dat vond ik ook ontzettend leuk. De muziek werd vanaf toen mijn hobby. Thuis speel ik natuurlijk nog wel, maar verder komt de mondharmonica alleen op sommige feestjes nog tevoorschijn.”

Jazz is volgens Van der Laag een levenstijl: “Het is een vorm van leven en een hele grote inspiratiebron. Ik ga dan ook nog steeds regelmatig naar concerten in het Bimhuis, Alto, The Old Quarter of waar er maar jazz is. Een festival als North Sea of IJAZZ is voor mij drie dagen lang beleven en genieten.”

Het is deze passie die haar de zogenaamde stemvorkarmband deed ontwerpen. Van der Laag: “Mijn drive is om dingen te maken die nog niet bedacht zijn. Ik wilde een armband uit één stuk maken toen ik ontdekte dat ik het ontwerp verschillende tonen kon laten produceren door de vorm te veranderen. Zo ontstond de stemvorkarmband, oftewel de ‘stemband’. Meestal maak ik een A 440 HZ, maar een G of een Bes kan ook, alle tonen zijn mogelijk.”

Al snel kwam Van der Laag op het idee om de armbanden weg te geven aan beroemde muzikanten. Zo gaf ze de armband in de afgelopen jaren aan artiesten als Jill Scott, Stevie Wonder, Sting, Cassandra Wilson, Bobby McFerrin, Kurt Elling, George Fame en Pat Metheney.

Bij Sting was dat een kwestie van lang wachten bij de artiesteningang, maar met de meesten had ze een echte ontmoeting. Bij een signeersessie of via één van haar contacten uit de jazzwereld. Zo zorgde een kennis er vorig jaar voor dat ze ‘aftershow tickets’ kreeg voor Stevie Wonder. “Stond ik daar plots naast mijn idool. Heel maf, want sieraden zijn vooral om naar te kijken. Maar Stevie Wonder is natuurlijk blind, dus ik moest zijn handen pakken om hem de armband te geven, en hem zo te laten voelen wat het was. Hij vond het geweldig. Ja, dat was een mooi moment.”

Inmiddels bouwt Van der Laag vanuit haar atelier in de Derde Weteringdwarsstraat gestaag door aan haar bedrijf MOYA (Naar de uitspraak ‘Mooi Ja’). Naast de stemvorkarmband heeft ze ook naam gemaakt met een sieradenlijn waarin rollende parels verwerkt zijn, inmiddels een duidelijk MOYA-kenmerk. Ook zijn haar ontwerpen te koop bij meerdere Nederlandse verkooppunten en in Brussel, Sydney, New York en San Francisco.

Toch is het een ploeterend bestaan als edelsmid volgens Van der Laag, helemaal nu met de crisis. “Voor dit vak moet je knettergek zijn. Je moet enorm veel investeren en risico’s nemen, door bijvoorbeeld op bepaalde beurzen te staan waar je vervolgens nauwelijks verkoopt. Zo ben ik in de afgelopen jaren al meerdere keren platzak geweest. Toch ga ik door, ik leer ook steeds weer van mijn ervaringen. Het gaat gewoon langzaam. Daarom is het zo belangrijk om juist ook andere dingen te doen, zoals met muziek bezig zijn, je moet de geest blijven prikkelen.”

Denkt ze dat de stemvorkarmband haar de bekendheid gaat geven die ze nodig heeft om haar werk te kunnen verkopen? Van der Laag: “Ik hoop het. Je wilt graag dat mensen je sieraden kopen omdat ze ze mooi vinden. Maar dan moeten wel weten dat ik besta. Het zou heel leuk zijn. Ik ben er in ieder geval helemaal klaar voor.”

MOYA, www.moya.nl

Deel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp