MOYA is de merknaam van de sieraden ontworpen en vervaardigd door edelsmid Eline van der Laag. De meeste van haar ontwerpen bevatten technische uitvindingen, sieraden met rollende parels, roterende diamanten of verborgen boodschappen in de beste kwaliteit edelmetalen en allemaal zeer draagbaar.

‘Het “uitvinden” vind  ik het leukst om te doen. Een van mijn eerste ontwerpen, die ik tijdens mijn studie heb gemaakt, een Stemvork armband, een aluminium armband die een A440 Hz-geluid kan maken wanneer je de armband tegen een muur of een tafel slaat. Ik heb er een speciaal voor o.a. Stevie Wonder gemaakt. Hij was aangenaam verrast en grapte dat hij nog nooit een Stemvork armband had gezien.

Later in 2002, toen ik MOYA begon, moest ik mijn eigen collectie maken, mijn eigen handtekening maken. Ik heb altijd al van verrassingen op het gebied van design, multifunctionele elementen en technische oplossingen gehouden. Ik vroeg me af of ik een parel in een ring kon laten rollen en vanuit die vraag heb ik een gouden oester gemaakt, een luxer huisje voor de parel dan de originele schaal dat de parel mooi laat rollen. Tegenwoordig is deze Oester collectie een van mijn handelsmerken.

Hoe kan ik diamanten om een vinger laten draaien? Dat is de Carrouselring, diamanten zwaaien van boven naar beneden en rondom de ring als je met je hand zwaait. Kan ik een ring binnenstebuiten keren en van wit naar geel goud veranderen? Dat is de Om & Om ring, je kunt de kleur van je ring kiezen: wit, geel of rood goud, met of zonder diamanten. Kan ik een geheim bewaren? Dat is het Tekst Collier een collier met parels of diamanten met een tekst die alleen zichtbaar is als je de ketting uitstrekt. U kunt met uw eigen woorden het mooiste collier maken.

Voor mij is het belangrijk dat een sieraad draagbaar is en dat de verhoudingen kloppen zodat je het met plezier kunt dragen.

Soms speel ik de chromatische mondharmonica, ik heb een zilveren mondstuk voor de chromatische mondharmonica uitgevonden, zodat je octaven gemakkelijker kunt blazen, het geluid lijkt meer op een bandoneon. Dit mondstuk heb ik gemaakt voor mijn held Toots Thielemans. Hij zei dat dit een heel slim idee was en hij dat hij nog nooit zoiets had gezien.

Ik hoop dat mijn sieraden bij u hetzelfde zullen doen; dat u aangenaam verrast zult zijn en dat u hier sieraden zult vinden die u nog nooit eerder hebt gezien.’

Eline van der Laag

MOYA – mooi, ja!