Nederlands English Deutsch
Home
+ Collectie
Oorbellen
Colliers
Armbanden
Ringen
Sets
Specials
Foto's
Trouwen
Heren
Agenda/Expo
Media
Over MOYA
Locatie
Contact
Dealers
Gastenboek
Links
Nieuwsbrief
VAN DER LAAG
MarketMinds.nl september 2009
MarketMinds.nl september 2009

Aluminium stembanden

Van zilver klom ze op naar goud en diamanten. Edelsmid Eline van der Laag’s ster is inmiddels rijzende, maar dat ging niet vanzelf: “Geen bank leent geld aan een meisje dat zegt dat ze leuke juwelen kan maken.”

Ze zat zomaar met een armband tegen de tafel te tikken en hoorde ineens dat het juweel een toon voortbracht. Zo bedacht edelsmid Eline van der Laag (33) ‘de stemband’ - een aluminium armband die fungeert als stemvork. Het bleek het perfecte presentje voor haar idolen; Stevie Wonder en Sting deed ze er, uit puur enthousiasme, allebei eentje cadeau. Ze dronk ooit wat in een Amsterdams jazzcafé en hoorde daar over een nieuw festival: IJazz. Toen bleek dat er awards uitgereikt zouden worden, greep jazzliefhebster Van der Laag haar kans; ze nam contact op met de organisatie en bood aan om de prijzen te ontwerpen. Een paar maanden later ging het piepjonge jazztalent Joell Wilson naar huis met de eerste IJazz Award. Van der Laag, die werkt onder de naam MOYA, steekt met haar hoofd boven het maaiveld uit in een wereld waarin doorbreken moeilijk is. In haar atelier in de Amsterdamse Weteringbuurt, dat ze deelt met twee vakgenoten, liggen haar juwelen uitgestald: ringen waarin parels heen en weer rollen, oorbellen versierd met charmante diamantjes en armbanden opgevrolijkt met plaatjes goud. “Ik vind het leuk als een juweel een beetje beweeglijk is”, zegt ze.

Startkapitaal

Dat kan natuurlijk niet meteen in goud. Het edelmetaal is op z’n zachtst gezegd kostbaar: een kilo ‘doet’ al gauw 24.000 euro – een prijs die in tweejaar tijd met bijna vijftig procent is gestegen. Daarom begon Van der Laag, opgeleid aan de Amsterdamse Vakschool Edelsmeden, met zilver. “Al mijn geld stopte ik in mijn werk”, vertelt ze. “Als ik iets verkocht, betekende dat ik materiaal kon kopen om meer te produceren.” Startkapitaal had de blondine niet: “Geen bank leent natuurlijk geld aan een meisje dat zegt dat ze wel leuke juwelen kan maken. Ik ging dus nooit met vakantie en trok soms noodgedwongen even bij mijn ouders in.”

Zeven jaar nadat ze voor zichzelf begon, hoeft Van der Laag niet meer iedere cent te investeren en kan zij het zich veroorloven om ook met goud, platina en diamanten te werken. “Ik heb naam gemaakt”, zegt ze. Na een optreden ontmoette Van der Laag backstage haar muzikale held Stevie Wonder. Zij bood hem haar stemband aan. Omdat hij natuurlijk niks zag, hielpen haar handen zijn handen bij het bevoelen van de armband. “Het was een bizar moment. En heel mooi.”

Publiciteit
De bijzondere gift aan de soulzanger leverde Van der Laag publiciteit op. Dat was niet de opzet, maar het is voor een juwelenmaakster als zij wel belangrijk, erkent ze: “Je moet jezelf in de markt zetten. Met alleen mooie dingen maken, kom je er niet.”Die zakelijke kant van haar vak heeft Van der Laag altijd goed verstaan: “Zodra ik een kleine collectie had opgebouwd, stuurde ik een fotoboekje van mijn werk naar sieradenwinkels met het verzoek of ze mijn creaties wilden verkopen.” Zo komt het dat juwelen van Van der Laag inmiddels niet alleen in Nederland, maar ook in steden als New York, Sydney en Brussel worden verkocht. Muziek levert haar veel op: inspiratie, maar ook opdrachtgevers. Momenteel werkt Van der Laag aan twee ringen voor DJ Disco Nova: “Ik verwerk er twee plaatjes in die echt kunnen draaien”, vertelt ze. “Herkenbaar voor een dj, toch?”www.marketminds.nl

Terug